TGE DLA DARCZYŃCÓW

Dzięki sieci TGE:

- europejscy i amerykańscy darczyńcy, zarówno indywidualni, jak i firmy, mogą przekazywać fundusze na działalność polskich organizacji i instytucji społecznych,
- Polacy mieszkający za granicą mogą pomagać organizacjom i instytucjom w naszym kraju,
- polscy darczyńcy, zarówno indywidualni, jak i firmy, mogą wspierać działalność organizacji i instytucji społecznych w innych krajach.

TGE to partnerstwo godne zaufania
Sieć TGE oferuje sprawdzony system zarządzania darowiznami zagranicznymi i gwarantuje komfort współpracy z organizacjami, które cieszą się ugruntowaną pozycją i reputacją, posiadają doświadczenie w finansowaniu projektów społecznych, w przekazywaniu pomocy i współpracy z innymi organizacjami społecznymi w kraju i zagranicą.

Korzyści dla darczyńców:

Odliczenia podatkowe
Przekazując darowiznę zagranicznej organizacji lub instytucji społecznej za pośrednictwem Programu TGE, mogą Państwo skorzystać z wszelkich ulg podatkowych przysługujących w kraju, w którym płacą Państwo podatki. Jednocześnie przekazana pomoc nie zostanie obciążona żadnymi dodatkowymi podatkami w kraju, w którym działa obdarowywana organizacja.

Prosta i ujednolicona procedura
Aby dokonać darowizny, wystarczy skontaktować się w kraju swojego zamieszkania lub prowadzenia działalności gospodarczej z jednym z partnerów w sieci TGE. Wszystko odbywa się za pośrednictwem poczty lub rozmowy telefonicznej w ojczystym języku, a wpłaty można dokonać zwykłym przelewem krajowym. Partner TGE na bieżąco informuje o przebiegu procedury przekazywania darowizny oraz dopełnia formalności związanych ze skorzystaniem z ulg podatkowych. Od kwoty przekazanej darowizny pobierane są wyłącznie koszty administracyjne w wysokości 5%. A ewentualne prowizje bankowe naliczane są dopiero w chwili ich faktycznego poniesienia.

Gwarancja realizacji wybranych projektów społecznych
Program TGE umożliwia międzynarodowym przedsiębiorstwom wybór takiej działalności dobroczynnej, która najlepiej wpisuje się w ich strategię biznesową i politykę społecznego zaangażowania firmy. Jednocześnie krajowy partner TGE oferuje pomoc w znalezieniu inicjatywy odpowiadającej oczekiwaniom darczyńcy i może doradzić w wyborze najkorzystniejszego rozwiązania prawno-podatkowego w danym kraju. Ułatwia to prowadzenie wspólnych projektów społecznych przez lokalne oddziały firmy i ich pracowników w wybranych krajach europejskich.

nr konta bankowego Programu TGE
mBank 17 1140 1010 0000 5294 4600 1020

Więcej informacji o sieci TGE: www.transnationalgiving.eu

Dodatkowych informacji udziela:
Dorota Pieńkowska - tel. (22) 542 58 80, fdp@fdp.org.pl