DORADZTWO FILANTROPIJNE

Pomagajmy nie tylko z sercem, ale i z głową!

Doradztwo filantropijne to nowa, indywidualna działalność doradcza prowadzona przez Fundację dla Polski, skierowana do osób rozpoczynających własną działalność filantropijną.
Podstawą wspólnej pracy doświadczonego doradcy i filantropa jest stworzenie indywidualnego planu działalności filantropijnej. Odpowiednio przygotowany zapewnia skuteczną pomoc potrzebującym, a darczyńcy – satysfakcję udziału w dobrej i sensownej inwestycji społecznej.

Doradca pomaga przekuć odruch serca filantropa na formę pomocy. Zależnie od chęci bezpośredniego zaangażowania filantropa i jego możliwości prawno-finansowych, będą to darowizny na rzecz istniejących programów, tworzenie nowych przedsięwzięć społecznych, bądź też różne typy funduszy lub fundacje rodzinne.

Wybór formy działalności wynika z doświadczeń, zainteresowań i preferencji filantropa. Doradca jedynie wspiera go w procesie analizy i wyboru. Na dalszym etapie współpracy, dbając o jak najlepsze wykorzystanie przeznaczonych na pomoc środków, ocenia wiarygodność organizacji i instytucji mających tę pomoc otrzymać. Doradca może również pomóc w przygotowaniu procedury wyboru obdarowanych oraz całej dokumentacji związanej z prowadzoną działalnością społeczną, a także w ocenie efektów tej działalności.

Dodatkowych informacji udziela:
Agnieszka Sawczuk - tel. (22) 542 58 80, a.sawczuk@fdp.org.pl