FILANTROPIA ODCZAROWANA. Poradnik dla tych, którzy chcą pomagać, ale nie wiedzą jak.

W Polsce istnieje ogromny niewykorzystany potencjał dla rozwoju filantropii indywidualnej. Związane jest to zarówno z coraz większa wrażliwością i świadomością społeczną, jak też z rosnącą liczbą osób zamożnych. Jednak brak wiedzy o tym jak pomagać efektywnie powoduje ich stosunkowo niskie zaangażowanie w działalność filantropijną. Filantropia odczarowana. Poradnik dla tych, którzy chcą pomagać, ale nie wiedzą jak jest odpowiedzią Fundacji na to zapotrzebowanie.

W Poradniku tym nie tylko odczarowujemy słowo filantropia i nadajemy mu nowe, współczesne znaczenie, ale także staramy się ułatwić przyszłym filantropom, jak pomagać z sercem i z głową. Towarzyszymy czytelnikowi w odkrywaniu własnych motywacji decydujących o jego zaangażowaniu filantropijnym i ułatwiamy określenie dziedzin i przyszłych adresatów jego wsparcia. Prezentujemy różne sposoby wspierania potrzebujących i ułatwiamy wybór najodpowiedniejszych form udzielania pomocy. Poradnik przedstawia także podstawowe pojęcia, najnowsze trendy i źródła informacji nt. filantropii.

Publikacja powstała pod patronatem Związku Banków Polskich Wydanie jej było możliwe dzięki wsparciu finansowemu Trust for Civil Society for Central and Eastern Europe oraz Fundacji Ashoka – Innowatorzy dla dobra Publicznego.