Fundator Nagrody

Patronat Medialny

Patronat Honorowy

FUNDUSZ IM. MAŁGORZATY BACZKO I PIOTRA ZAKRZEWSKIEGO

„Tworzyć z otoczenia i dla otoczenia.”

Architektura to przestrzeń życia – życia konkretnych ludzi w konkretnym środowisku. Młodzi adepci architektury uczą się na początku swej zawodowej drogi dokonywać wyborów pomiędzy korzyściami inwestorów i środowiska naturalnego. Na te decyzje wpływają także ich własne marzenia o dobrej pracy i uznaniu. Konieczność pogodzenia tych często sprzecznych celów wymaga poznania dobrego drogowskazu, kierującego ich uwagę na odpowiedzialne użycie przestrzeni, materiałów, energii.

Małgorzata Baczko i Piotr Zakrzewski – polscy architekci, rozwijający swą karierę w latach 1975-1996 we Francji, są wzorcem doskonałym. Ich rygorystyczny warsztat inżynierski połączony z romantyczną ekspresją plastyczną, a przede wszystkim nowatorskie rozwinięcie myśli ekologicznej w architekturze mają światowe znaczenie.

Fundusz im. M. Baczko i P. Zakrzewskiego powołany przez członków rodziny oraz przyjaciół pomaga młodym utalentowanym architektom i inżynierom budowlanym poznawać najnowsze rozwiązania z zakresu budownictwa społeczno-publicznego.
Od 2013 r. fundatorem Funduszu jest firma Archicom SA.

Działania
Fundusz przyznaje coroczną Nagrodę Architektoniczną im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego. Do konkursu zgłaszane są prace z zakresu:

• budownictwa społeczno-publicznego (szkoły, przedszkola, instytucje kulturalno-oświatowe, szpitale, budownictwo mieszkalne),
  • renowacji starego budownictwa i jego adaptacji na cele społeczne,
  • rewaloryzacji blokowisk.

W ocenie prac uwzględnia się szczególnie zastosowanie proekologicznych rozwiązań budowlanych, w tym wykorzystanie alternatywnych źródeł energii. Nagroda w wysokości 10.000 zł umożliwia dalszy rozwój zawodowy zwycięzcy.

Od 2009 r. dzięki współpracy z Towarzystwem Inwestycji Społeczno-Ekonomicznych – konkurs zyskał dodatkową kategorię, w ramach której oceniane są projekty poświęcone rewitalizacji budynków mieszkalnych pochodzących z wczesnych lat powojennych i użyteczności publicznej.

Fundacja dla Polski w imieniu Fundatorów zarządza funduszem i sprawuje opiekę nad wszelkimi działaniami organizacyjnymi.

Jury 2016 r.:

• arch. Stanisław Fiszer - Przewodniczący Jury
  • inż. Michel Cova i Lucyna Cova /z jednym głosem/
  • Tadeusz Baczko
  • Karol Sachs i Krystyna Vinaver /z jednym głosem/
  • arch. Dorota Jarodzka-Śródka
  • arch. Kazimierz Śródka
  • arch. Marta Grządziel
  • arch. Janusz Pachowski
  • arch. Maciej Zaborowski
  • arch. Sławomir Żak
  • Włodzimierz Grudziński