FUNDUSZ KRZYŚ

Krzyś, ale też Ola, Franek i Kasia, i tysiące innych dzieci czekają w domach dziecka na swoją mamę i tatę, nie rozumiejąc dlaczego nikt nie ma czasu ich przytulić, dlaczego nie mogą mieć swojej i tylko swojej zabawki i dlaczego „ciocia” dzieli swoją uwagę pomiędzy inne dzieci. „Krzyś” z nazwy Funduszu symbolizuje poczucie odrzucenia i straty, a więc i ból, który pozostaje już z nimi przez całe życie. Jednak ten czas oczekiwania na proces adopcyjny może wyglądać inaczej.

Fundusz założony przez anonimowego fundatora i wspierany dodatkowo przez indywidualne osoby dzięki systemowi wpłat z „1%" przyczynia się do usprawniania procesów adopcyjnych oraz zmiany podejścia do dzieci i poszanowania ich praw, szczególnie w Państwowych Domach Dziecka. Dotacje z funduszu przeznaczane są głównie na działania zwiększające ich poczucie bezpieczeństwa, intymności i własności. To zwiększa ich szansę na odnalezienie się w rzeczywistości poza placówkami opiekuńczymi, a następnie na usamodzielnienie się.