FUNDUSZ ZŁOTA PERŁA

Perły towarzyszą nam od wielu tysięcy lat. Uznawane za cud natury symbolizowały miłość i szczęście, były też postrzegane jako najbardziej kobiecy klejnot. Jednocześnie – perły kojarzone są ze łzami. Stworzone przez ból perłopława niosą ze sobą piękno oraz grozę czegoś niepojętego, co trwa i olśniewa, ale jest tak samo znikome jak radości oraz cierpienia człowieka. Z pereł tworzono amulety zaklinając w nie siłę i moc, która miała przewyższać siłę pozostałych klejnotów. Uznawane były również od wieków jako magiczny środek utrzymania sławy oraz popularności śpiewaków. Za najpiękniejszą z pereł uznaje się perłę złotą.

Zgodnie z życzeniem Fundatorki ta najpiękniejsza perła symbolizuje utworzony przez nią Fundusz Złota Perła. Jego celem jest wspieranie młodych, zdolnych osób oraz przedsięwzięć z dziedziny kultury, sztuki i nauki.

Pierwszy beneficjent Funduszu

7 lipca 2014 r. fundatorka Funduszu zdecydowała o przyznaniu pierwszej dotacji Fundacji Warszawskiemu Chórowi Chłopięcemu.

Warszawski Chór Chłopięcy powstał w roku 1990. Daje rocznie około 30 koncertów w kraju i za granicą. Na repertuar Chóru składają się dzieła niemal wszystkich epok od średniowiecznego chorału gregoriańskiego po najnowsze kompozycje powstałe w naszych czasach. Osobny rozdział w działalności zespołu stanowią wielkie dzieła oratoryjne wykonywane w wielkich salach koncertowych, często pod batutą znakomitych dyrygentów. Od roku 1994 Chór współpracował z takimi sławami jak Antoni Wit, Kazimierz Kord, Grzegorz Nowak, Jacek Kaspszyk, Yoav Talmi, Philippe Herreweghe, Valeryj Gergiev, a także Krzysztof Penderecki, którego utwory (Pasja, Jutrznia, Credo) na stałe weszły do koncertowego repertuaru Chóru.

Dodatkowych informacji udziela:
Agnieszka Sawczuk - tel. (22) 542 58 80, a.sawczuk@fdp.org.pl