Fundator Nagrody

Partner i Sponsor II nagrody

Patronat Medialny

Patronat Honorowy

XVI edycja konkursu o Nagrodę Architektoniczną im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego

Jedna z najbardziej znanych nagród wśród młodych architektów i inżynierów przyznawana w Polsce od 1999 roku.

Celem konkursu jest upowszechnianie rozwiązań architektonicznych w tematyce: budownictwa społeczno-publicznego, renowacji starego budownictwa i jego adaptacji na cele społeczne, rewaloryzacji blokowisk, rewitalizacji budynków mieszkalnych pochodzących z wczesnych lat powojennych, a także popularyzacja stosowania proekologicznych materiałów i rozwiązań budowlanych oraz budownictwa energooszczędnego, wykorzystującego alternatywne źródła energii.

Pomysłodawcami nagrody są członkowie rodziny oraz przyjaciele architektów Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego.

Fundatorem Nagrody Architektonicznej im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego jest Archicom SA.

Organizatorem konkursu jest Fundacja dla Polski.

Mamy przyjemność poinformować o rozpoczęciu XVI edycji konkursu o Nagrodę Architektoniczną im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego organizowanego przez Fundację dla Polski.

Zapraszamy młodych architektów i inżynierów budowlanych ze stopniem magistra do udziału w konkursie i zgłaszania projektów z dziedziny budownictwa społeczno-publicznego, renowacji starego budownictwa i jego adaptacji na cele społeczne, a także rewaloryzacji blokowisk.

Na zwycięzcę czeka 10 000 zł!

Dodatkowo przyznana zostanie równorzędna nagroda – Nagroda TISE - w wysokości 10 000 zł za projekt poświęcony rewitalizacji budynków mieszkalnych pochodzących z wczesnych lat powojennych i użyteczności publicznej, której sponsorem jest Towarzystwo Inwestycji Społeczno-Ekonomicznych.

Deadline przyjmowania prac - 8 marca 2016 r.

Dodatkowe informacje można uzyskać w biurze Fundacji dla Polski pod numerem telefonu 22/542 58 82 lub mailowo: fundusz.baczko@fdp.org.pl oraz a.rzazewska@fdp.org.pl

Jury: arch. Stanisław Fiszer - Honorowy przewodniczący, arch. Dorota Jarodzka-Śródka, arch. Kazimierz Śródka, arch. Sławomir Żak, arch. Maciej Zaborowski, arch. Janusz Pachowski, arch. Marta Grządziel, inż. Michel Cova i Lucyna Cova, Tadeusz Baczko, Karol Sachs i Krystyna Vinaver, Włodzimierz Grudziński

Patronaty:

• Partnerem i Sponsorem 'Nagrody TISE' jest Towarzystwo Inwestycji Społeczno-Ekonomicznych S.A. (TISE)
  • Patronat medialny: "ARCHITEKTURA-MURATOR"
  • Patronat honorowy: Prezydent m.st. Warszawy - Hanna Gronkiewicz-Waltz, Dziekan Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej - prof. Stefan Wrona, Dziekan Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej - prof. Elżbieta Trocka-Leszczyńska, Dyrektor Muzeum Architektury we Wrocławiu - dr Jerzy Ilkosz, Stowarzyszenie Architektów Polskich

Formularz konkursu o Nagrodę Architektoniczną im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego