NARZĘDZIOWNIK. Poradnik dla młodych osób szukających pracy.

Mam marzenia i nie zawaham się ich zrealizować! Wiele osób na starcie w dorosłość pragnęłoby z taką mocą odczuwać i umieć wyrażać swoje plany. Jednak w rzeczywistości niewielu ma w najbliższym otoczeniu pozytywne wzorce i wystarczające wsparcie potrzebne do usamodzielnienia się i zdobywania pierwszych zawodowych doświadczeń. Tam, gdzie panuje ubóstwo, bezrobocie, przemoc czy uzależnienia, problem nabiera szczególnej mocy. Powszechnym pytaniem osób w wieku 16-22 lat z tych (i nie tylko) środowisk, jest „kim chcę być” i „po co mi praca”. Bagaż życiowy, w który zostały wyposażone, może być ciężki i niewygodny dla kogoś, kto właśnie stawia pierwsze kroki w dorosłość. Niestety, również powszechne jest powtarzanie scenariuszy życiowych rodziców. Młodzi ludzie, wzorem swoich najbliższych, stają się klientami opieki społecznej, przejmując bierną postawę oraz żyjąc z dnia na dzień.

Przygotowany poradnik udowadnia, że każdy dysponuje potencjałem, który można rozwinąć, by się usamodzielnić i poprawić swoją sytuację. Poradnik jednocześnie uczy efektywnego poruszania się po rynku pracy, rozwijania własnego potencjału zawodowego, jak również precyzowania i realizacji zawodowych planów. Powstał on dzięki konsultacjom z organizacjami specjalizującymi się w pracy z dziećmi ulicy oraz w oparciu o doświadczenia Fundacji dla Polski zebrane podczas szkoleń z edukacji ekonomicznej i warsztatów doradztwa zawodowego zorganizowanych dla tej młodzieży.

Publikacja powstała przy wsparciu Narodowego Banku Polskiego oraz Fundacji Alcatel-Lucent.