23 października poznamy Laureata XIII edycji Nagrody im. Edwarda J. Wende

1 2 3

W tym roku już po raz trzynasty przyznamy Nagrodę im. E.J. Wende. Nagroda trafi do osób wyjątkowo zaangażowanych w działalność publiczną za szczególne dokonania na polu krzewienia i podnoszenia kultury prawnej oraz realizacji idei państwa prawa.

Patronem Nagrody jest Edward Wende adwokat, który w latach 70. i 80. XX wieku bronił osób prześladowanych w czasach komunizmu ze względów politycznych. Po roku 1989 był senatorem, posłem na Sejm oraz sędzią Trybunału Stanu.

Laureatem ostatniej edycji Nagrody im. Edwarda J. Wende został profesor Jerzy Zajadło, ceniony prawnik i filozof, autor ponad 300 opracowań naukowych, monografii i artykułów oraz haseł encyklopedycznych. Kapituła XII edycji Nagrody im. Edwarda J. Wende wyróżniła profesora Zajadło za propagowanie prawa i mówienie prostym językiem o trudnych sprawach.

Organizatorem Nagrody jest Fundusz im. E.J. Wende, zarządzany przez Fundację dla Polski, która od blisko 30 lat działa na rzecz rozwoju społeczeństwa obywatelskiego w Polsce.

Uroczystość wręczenia Nagrody odbędzie się w środę, 23 października 2019 r. o godz. 18:00 w nowym miejscu, w siedzibie Okręgowej Rady Adwokackiej w Warszawie, w sali im. Henryka Krajewskiego, w Al. Ujazdowskich 49 (I piętro).

RSVP do dnia 17 października 2019 r., na adres e-mail: fundusz.wende@fdp.org.pl

Serdecznie zapraszamy!

Wszelkie dodatkowe informacje o Nagrodzie i jej gospodarzu - Fundacji dla Polski – można uzyskać drogą elektroniczną: e-mail: fundusz.wende@fdp.org.pl.