Prezentacja modelu YouthBank na Konferencji EFC w Warszawie

1 2 3

Czym są partycypacyjne metody grantodawania? Jak efektywnie włączać młodzież w procesy decyzyjne? O sukcesach i wyzwaniach mówiła Marzena Kolczyńska, Dyrektor Programowy Fundacji dla Polski, podczas Konferencja EFC w Warszawie.

Panel skupił ponad 100 osób, przedstawicieli świata fundacji, którzy dzięki interaktywnej formie sesji mieli okazję wymienić doświadczenia i poznać bliżej działania Red Umbrella Fund, Edge Fund UK, FRIDA The Young Feminist Fund oraz programu YouthBank. Panel moderowała Jen Bakoff z The Foundation Center.

Doroczne konferencje Europejskiego Centrum Fundacji są największym wydarzeniem poświęconym działalności filantropijnej w Europie. W tym roku, po raz pierwszy w historii EFC konferencja odbywa się w Warszawie, a jej motywem przewodnim jest rola organizacji filantropijnych w odbudowaniu zaufania i szeroko rozumianej solidarności: solidarności europejskiej i międzynarodowej, solidarności społecznej i międzypokoleniowej, solidarności w stawianiu czoła tym wszystkim problemom i wyzwaniom, które w dobie globalizacji i przyspieszonego rozwoju technologicznego dotykają wszystkich, wychodząc poza granice jednego państwa czy kontynentu.

Doroczne spotkanie przedstawicieli świata fundacji to też okazja do szczerej rozmowy o sukcesach i niepowodzeniach, wymienienia się doświadczeniami, podejrzenia  co robią inni, poznania nowych trendów i metod działania, nawiązania znajomości, współpracy i partnerstw.