Prof. Jerzy Zajadło laureatem Nagrody im. Edwarda J. Wende

1 2 3

Nagroda im. E.J. Wende jest przyznawana prawnikom i osobom zaangażowanym w działalność publiczną za szczególne dokonania na polu krzewienia i podnoszenia kultury prawnej, realizacji idei państwa prawa oraz za działania mające na celu zachowanie i rozwój tak polskiego, jak europejskiego dorobku prawnego, umacnianie demokracji i miejsca Polski w Europie. W tym roku Kapituła Nagrody przyznała wyróżnienie już poraz 12. Laureatem XII edycji Nagrody został prof. Jerzy Zajadło, ceniony filozof prawa, autor ponad 300 opracowań naukowych, monografii i artykułów oraz haseł encyklopedyczny.

Patronem Nagrody jest Edward Wende, adwokat, który latach 70. i 80. XX wieku bronił osoby prześladowane w czasach komunizmu ze względów politycznych. Po roku 1989 był senatorem, posłem na Sejm oraz sędzią Trybunału Stanu.

W skład Kapituły Nagrody im. Edwarda J. Wende wchodzą:

Leon Kieres (Przewodniczący Kapituły), Teresa Romer (Honorowy Przewodniczący Kapituły), Czesław Bielecki, Jerzy Buzek, George Dobry, Andrzej Kalwas, Ks. Jan Sikorski, Ks. Zdzisław Tranda, Tomasz Wardyński, Agnieszka Wende-Wünsche, Małgorzata Wende-Wardyńska, Jakub Wende, Piotr Wende, Tadeusz Wolfowicz, Andrzej Zoll, Andrzej Zwara, Jacek Trela, Jan Rokita (Laureat 2003), Witold Kulesza (Laureat 2004), Marek Safjan (Laureat 2006), Jacek Taylor (Laureat 2007), Marek Antoni Nowicki (Laureat 2008), Stanisław Waltoś (Laureat 2009), Adam D. Rotfeld (Laureat 2012), Mikołaj Pietrzak (laureat 2013), Karol Modzelewski (laureat 2015) oraz przedstawiciel "Rzeczpospolitej" i Fundacji dla Polski.

Wszelkie dodatkowe informacje o Nagrodzie i jej gospodarzu - Fundacji dla Polski – można uzyskać telefonicznie: 22/542 58 80 oraz drogą elektroniczną: www.fdp.org.pl, e-mail: fundusz.wende@fdp.org.pl.