YouthBank: Młodzież na warsztatach w Stryj na Ukrainie

1 2 3

Przedstawiciele YouthBanków z Polski i Ukrainy wzięli udział w pięciodniowych warsztatach w uroczym mieście Stryj. Tematem przewodnim warsztatów była innowacja w działalności publicznej. Młodzież poznawała techniki tworzenia kreatywnych treści wideo, sztuki wystąpień publicznych oraz tworzenia materiałów promocyjnych. Swoich sił spróbowali także w telewizji ukraińskiej, gdzie udzielili obszernego wywiadu o działalności społecznej prowadzonej w ramach programu YouthBank.

Międzynarodowy charakter spotkania był także doskonałą okazją do wymiany doświadczeń oraz bliższego poznania tradycji i historii obu państw. Wspólny wieczór kultury i kuchni polsko-ukraińskiej, zwiedzanie Lwowa oraz twierdzy Tuscan w Karpatach, na długo zostanie w pamięci uczestników warsztatów. Więcej szczegółów o warsztatach znajduje się na FB.

YouthBank to wyjątkowy program, w którym młodzież samodzielnie wybiera i podejmuje decyzje o przyznaniu grantów na realizację projektów społecznych. To miejsce spotkań, nowych przyjaźni oraz wyjątkowa szkoła rozwoju osobistego, która wzmacnia kompetencje młodzieży w obszarach szczególnie istotnych na rynku pracy. Idea YouthBank jest wdrażana w ponad 200 społecznościach lokalnych, w 29 krajach na świecie (YouthBank International).