Zbiórka na odbudowę Katedry Notre Dame

Z miliona złożonych do modlitwy palców wzlatująca przestrzeń!
Lecz zdjęło mnie z iglicy jak z haka Wnętrze – przerażenie...
Julian Przyboś, Notre-Dame

Fundacja dla Polski ogłasza zbiórkę na rzecz odbudowy Katedry Paryskiej. To nasz gest solidarności wobec dramatu, który dotknął Francję.

Największa francuska fundacja Fondation de France rozpoczęła zbiórkę pieniędzy na odbudowę zniszczonej Katedry Notre Dame. W latach dziewięćdziesiątych Fondation de France aktywnie wspierała rozwój procesów demokratycznych w naszym kraju, w tym powstanie i rozwój Fundacji dla Polski. Dziś, solidaryzując się ze społeczeństwem francuskim pragniemy dołączyć się do tej wielkiej akcji na rzecz odbudowy Paryskiej Katedry.

Wielu z nas pragnąc włączyć się w odbudowę Katedry, poszukuje miejsca i przestrzeni by udzielić swojego wsparcia. Już dziś jest to możliwe za pośrednictwem naszej Fundacji. Wszystkie ofiarowane darowizny zostaną zgromadzone na specjalnie wydzielonym subkoncie. Następnie w całości będą przekazane na odbudowę zniszczonej Katedry za pośrednictwem Fondation de France.

Nasz gest solidarności pomoże ochronić wielkie dziedzictwo kultury europejskiej.

Katedra Notre Dame budowana przez 180 lat, dzisiejszej nocy nie oparła się sile ognia. Nie wiemy, na jak długo zamilknie najwspanialszy dzwon Europy: Emanuel.

Dzięki naszej solidarności, nicość i przerażenie, przekształcimy we wspólne dzieło tworzenia!

Odbudowana Katedra stanie się symbolem solidarności ludzi z całego świata.

Katedra Notre DameNasza Katedra

Wesprzyj odbudowę Katedry wpłacając darowiznę na dedykowane konto:

Wspieramy!