PREZENT DLA PRZYJACIÓŁKI. Poradnik o prawach kobiet.

O dyskryminacji i przemocy wobec kobiet i dziewcząt pisze się coraz więcej. Niewiele jednak jest książek czy publikacji o kobietach i dziewczętach, które skierowane są bezpośrednio do nich. Autorkom poradnika zależy „żebyśmy były bezpieczne, niezależne, wolne, mogły dokonywać świadomych i samodzielnych wyborów, decydować o sobie, swoim życiu i przyszłości”. Wybierają formę, która podobnie jak zajęcia z samoobrony i asertywności metodą WenDo, jest skuteczna i atrakcyjna właśnie dla kobiet. Przygotowany poradnik ma być jak „prezent dla przyjaciółki” – bezpośredni, pisany z sercem i z perspektywy własnego doświadczenia.

Bo dyskryminacja to nie abstrakcja, ale codzienny problem milionów kobiet, nie zawsze świadomych własnych praw. Stereotypy i uprzedzenia mają konkretne konsekwencje, bolesne i traumatyczne, niezależnie od tego czy doświadcza się ich w domu, rodzinie czy miejscu pracy. W tej sytuacji pomocne będą praktyczne porady: jak bronić się przed dyskryminacją, przemocą i co robić, gdy ktoś narusza moje osobiste granice. Dodatkowe pogłębienie tematu daje wyjaśnienie pojęć takich jak „płeć społeczno-kulturowa”, „stereotypy płci” czy „zdrowie reprodukcyjne”.

Publikacja powstała przy wsparciu Narodowego Banku Polskiego oraz Fundacji Alcatel-Lucent.