TRANSNATIONAL GIVING EUROPE

Transnational Giving Europe (TGE) to sieć współpracujących ze sobą 19 europejskich fundacji i stowarzyszeń.

Pośredniczą one w przekazywaniu darowizn od osób indywidualnych i przedsiębiorstw z zagranicy do organizacji pozarządowych oraz publicznych i prywatnych instytucji realizujących przedsięwzięcia o charakterze społecznym. W Polsce sieć TGE reprezentowana jest przez Fundację dla Polski.

Program TGE jest korzystny zarówno dla obdarowywanych organizacji, jak i dla darczyńców. Darczyńcy mogą wspierać przedsięwzięcia społeczne w wybranym przez siebie kraju z dowolnej dziedziny, np. kultury, sztuki, edukacji, sportu. I skorzystać z ulg podatkowych w kraju zamieszkania. Z kolei organizacje mają możliwość otrzymania darowizn z zagranicy na bieżącą i przyszłą działalność programową, np. zakup eksponatów, odzyskanie utraconych zbiorów, wyposażenie kadry i pomieszczeń w nowoczesny sprzęt, rewitalizacje budynków czy na realizację innych celów statutowych.

Program TGE jest też dobrym narzędziem, dzięki którym Polacy mieszkający za granicą mogą wspierać organizacje i instytucje działające w Polsce, zarówno lokalne, jak i ogólnopolskie.

nr konta bankowego Programu TGE
mBank  17 1140 1010 0000 5294 4600 1020

Więcej informacji o sieci TGE:
www.transnationalgiving.eu

Dodatkowych informacji udziela: